Tudtad? A korán kelés a produktivitás titka!


A produktivitás igazi küszködés számodra? Úgy érzed teljesíthetnél jobban is, de elmennek melletted a napok? Netán még halogatod is az edzést, munkát vagy a különböző feladatokat?

A korán kelés jelentheti számodra a megoldást! Ha az előző mondat láttán Te is forgatni kezdted a szemeidet, akkor ez a cikk pont neked íródott! Olvass tovább, részletezzük, hogy miért igazán jó dolog korán kelni.

Szellemi vagy kreatív munkát végzel? Reggelente lehet a legkönnyebb! Az agyban a prefrontális kéreg felelős a kreativitásért, a logikus érvelésért. A prefrontális kéreg reggelente a legaktívabb, így, ha szellemi / kreatív munkát végzel, ebben az időszakban sokkal hatékonyabban dolgozhatsz. A feladatokat gyorsabban teljesítheted és új ötletekkel állhatsz elő.

Tudományosan bizonyított, hogy a korán kelők motiváltabbak, magabiztosabbak, hatékonyabbak, sőt sikeresebbek is. Ez természetesen abból a néhány plusz órából is ered, amikor elintézhetik a teendőiket – míg mások még alszanak. Mindez azonban hozzátesz ahhoz is, hogy általánosságban boldogabbak, sőt még az egészségük is jobb. Ez abból is ered, hogy a későn kelők általában éjszakai baglyok, ezáltal a testük nem tud pihenni éjjel, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá.

A szervezetnek szüksége van az éjszaka, nyugodt körülmények között történő pihenésre. A keleti orvoslás szerint a szerveink meghatározott időrendben pihennek, ezért fontos, hogy 22-23 órától legalább hajnali 4-5 óráig alvással töltsük az időt. A pacsirták szervezete éjjel, ebben az időszakban pihen, ami hozzájárul az egészségükhöz.

Nem hangzik rosszul, igaz? A nagy kérdés, hogyan kelhetsz Te is korán? Kövesd a tippjeinket!

Minden bagoly lehet pacsirta!

Alvási szokásaink a biológiai óránk alapján alakulnak. Azonban erre hatással vagyunk, tehát ha eddig éjszakai bagoly voltál, Te is könnyedén korán kelő pacsirtává változhatsz, csak odafigyelésre lesz szükség. Eleinte kényelmetlen lehet, azonban fokozatos átállással ez is kiküszöbölhető.

Ügyelj a fokozatosságra

Állítsd korábbra az ébresztőt 30 perccel, mint a szokásos ébredési időd. Így kevésbé sokkolod a szervezetedet, ezután minden nap hozd előrébb 10 perccel, egészen addig, míg el nem éred a kívánt időpontot.

A kulcs a rutin

Ahhoz, hogy ez a szokás beépüljön, 30-60 napra van szükség. Az, hogy mikor szeretnél kelni, számos dologtól függ. Alakíts ki egy rutint órára pontosan, amihez az első időszakban tartod magad. Írj le mindent, amit reggelente szeretnél csinálni, legyen ez edzés, reggeli, futás, bevásárlás stb. Így könnyedén átlátod majd, hogy mikor kell kelned ahhoz, hogy ezt a rutint elvégezhesd, a 6 általában ideális, de van, aki az 5 vagy a 7 órai ébredést részesíti előnyben. Ez természetesen beépül majd, de az első időszakban jó, ha van egy időhöz kötött, lejegyzetelt rutinod. További előnye a növekvő produktivitás, lesz okod korán felkelni és motivált lehetsz, ami segíti az elhatározásod.

A nehezített ébresztők segíthetnek

A szundi funkciót felejtsd el, próbáld ahhoz szoktatni magad, hogy 1-2 ébresztőre biztosan felébredj. Ha ez nem sikerül, akkor javaslom, hogy tölts le ébresztő appokat, ahol különböző feladatokat kell megoldani az ébresztő kikapcsolásához. Egy matematikai feladat után biztosan nem fogsz visszaaludni!

Igazi produktivitás – indítsd fitten a napot!

A reggeli edzés előnyei közé sorolható, hogy növeli a szellemi és a fizikai állóképességet, energiát ad az egész napra, motivál, fokozza az anyagcserét és a zsírégetést, valamint még az alvás minősége is javul.

Éhgyomorra érdemes a jógát, tornát, futást, sétát végezni, más típusú edzések előtt legalább egy banánnal mindenképp biztosítsd a szervezeted energiaigényét. Eldöntötted, hogy reggelente edzel? Fordíts nagy hangsúlyt a bemelegítésre, ugyanis a 6-8 óra alvás után az izmok merevebbek, könnyebben lesérülhetsz.

Feküdj le éjfél előtt

És természetesen nem utolsó sorban feküdj le korán. A biológiai órád fokozatosan átáll majd és hamarabb leszel álmos, azonban az alvásidő növekedésénél fontosabb a minőségi, pihentető alvás. Következő cikkünkben részletesebben is beszámolunk arról, hogyan teheted pihentetőbbé az alvásod.

A korán kelés biztosan kifizetődik, a produktivitás mindenképp megnövekszik, ezt egy idő után Te is észleled majd. Azonban légy türelmes magaddal, mint mindennek, a biológiai órádnak is időre van szüksége a változáshoz.

Érdekelne milyen ételek segítenek a tavaszi fáradtság leküzdésében? Kattints ide a bejegyzésért, ha pedig tetszett a cikk, akkor tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

No Comments

Post A Comment