Gyümölcsökkel és zöldségekkel a tavaszi fáradtság ellen


A tavaszi fáradtság sajnos sokakat kísért, a gyönyörű napsütésben nehezen viseljük, mikor mégis fáradtak, bágyadtak, ingerlékenyek vagyunk. Múlthéten hosszasan bemutattuk a tavaszi fáradtság okait, előző blogbejegyzésünkből megtudhatod, miért megterhelő a szervezet számára a tavaszi ritmus felvétele.

Emellett írtunk pár tippet is, amivel biztosan leküzdheted a tavaszi fáradtság tüneteit, láthatod, hogy a mozgás mellett a táplálkozással érheted el a legnagyobb változást. Eheti bejegyzésünkben összegezzük azokat az ételeket, amelyek a leghatékonyabbak a tavaszi fáradtság ellen!

A legfontosabb, hogy részesítsd előnyben a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Így beviheted a szükséges tápanyagok, vitaminok nagyrészét a szervezetedbe, ráadásul a közérzeted is javul, energikusabbá válsz.

Banán

A diéta alatt érdemes óvatosabban bánni a banánnal, azonban remekül helyettesíti a cukrot és a tojást is. Süteményekben, turmixokban is megállja a helyét, megfelelően édes, krémes állagot érhetsz el. Szénhidrátban, magnéziumban és káliumban gazdag, érdemes sport előtt fogyasztani mert energiát biztosít a szervezet számára. B6-vitamintartalmának köszönhetően csökkenti a stresszt.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök immunrendszer erősítő hatásuk mellett csökkentik a gyulladást a szervezetben és javítják az emésztést. Mindenképp érdemes minden nap fogyasztani, legalább egy marékkal. Az eper, áfonya, meggy és a cseresznye kitűnő választás a tavaszi fáradtság ellen. A jó hír, hogy remekül passzol a reggeli zabkására.

Csírák

A csírák könnyen emészthetőek, emellett azonnal hasznosuló tápanyagban gazdagok – már csak ezért is megéri beiktatni az étrendedbe. Nem is beszélve arról, hogy erősítik az immunrendszert, segítik a méregtelenítést és magas a vitamin – és aminosavtartalmuk. A leghasznosabb, ha nyersen fogyasztod, tedd salátába vagy a szendvicsed mellé.

Érdemes otthon belevágnod a csíráztatásba, ugyanis a bolti csírák ára kifejezetten magas. Csupán egy csíráztató edényre lesz szükséged, a döntött edény a legjobb választás, így a csíra nem áll a vízben. A lyukas fedőnek köszönhetően a szellőzés is biztosított. A retek és a brokkoli csíra kifejezetten könnyen termeszthető, néhány nap múlva már friss csírákat szedhetsz.

Édesburgonya

Sokan úgy gondolják, hogy a burgonyához hasonló, azonban rendszertanilag nem rokonok. Édeskésebb ízű, passzol a sós, fűszeres, csípős ételekhez egyaránt. A diétába kevésbé illeszthető be magas szénhidráttartalma miatt, azonban rendkívül finom és tele van C, B1, B2, B6 és E vitaminokkal is. Ásványi anyag tartalmáról sem feledkezhetünk meg, a kalcium, vas, magnézium, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is megtalálható benne.

Paradicsom

A paradicsom gazdag a C, A és E-vitaminban, kalciumban és káliumban. Színét a likopin antioxidánsnak köszönheti, amely megakadályozza a rákot okozó szabadgyökök felhalmozódását. Magas víztartalma miatt diéta esetén is ajánlott, egész évben könnyen és olcsón elérhető. Sérülékeny növény, mindig olyat válasszunk, ami még keményebb és nem sérült.

Savanyú káposzta

Bátran fogyassz rengeteg savanyú káposztát, igazi karcsúsító étel! Ezen kívül híres a B1-vitamin, karotin, foszfor, kálium, magnézium és kiemelkedően magas C-vitamin tartalmáról. Szabályozza a vércukorszintet, kedvező a bélflóra számára, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Egész évben olcsón beszerezhető, így rendszeresen beillesztheted az étrendedbe.

Zab

A reggelik királya a zabkása. Lassan felszívódó szénhidrát, így nem terheli meg a hasnyálmirigyet. Ezer meg ezer variációban elkészítheted, mindig más feltéttel, ráadásul maximum 10 percet kell rászánnod. Az overnight verziót pedig elég este összedobnod és reggel csak ki kell venned a hűtőből. Mivel hosszasan eltelít, így ha cukor nélkül készíted, bátran beillesztheted a diétádba.

Zöld leveles zöldségek

A spenót, sóska, mángold, kelkáposzta, rukkola, brokkoli elősegíti a máj hatékony működését és a szervezet méregtelenítését. A káliumhiány Magyarországon is jellemző, a zöld leveles zöldségek viszont a kálium legjobb forrásai, ezzel hozzájárulnak a szívverés szabályozásához is. Számtalan jó tulajdonságuk mellett energikusabbá válhatsz, így jelentősen küzdhetsz a tavaszi fáradtság ellen.

Amit érdemes elkerülni!

Érdemes csökkenteni a vörös húsokat, a tejterméket, a gluténtartalmú élelmiszereket, az alkoholt és a cukros üdítőket. Ezek megterhelik a szervezetet, érdemes ritkábban fogyasztani és a friss zöldségekre és gyümölcsökre koncentrálni.

Hosszasabban olvasnál a tavaszi fáradtságról? Olvasd el a korábbi blogbejegyzésünket is: Felejtsd el a tavaszi fáradtságot, 7+1 tipp, hogy energikus maradj!

Érdekelne milyen ételek segítenek a tavaszi fáradtság leküzdésében? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment