Életmódváltás 3. lépés – Töltsd fel a kamrád egészséges alapanyagokkal! + bevásárlólista


Az életmódváltás során különös érzés foghat el az új recepteket olvasva: „ez biztos nincs itthon… ilyenem végképp nincs… ez mégis mi? nem is ismerem…” Igen, nos a magyar konyha főbb alapanyagai között elég kevés a reform élelmiszer. Ha pedig semmi nincs otthon a recept hozzávalóiból, akkor könnyen elmegy az ember kedve a főzéstől és az új életmódtól.

Annak érdekében, hogy ezt elkerülhesd, érdemes előre kigondolni, hogy mit fogsz enni egy héten, majd gondosan előre bevásárolni. Ugyanakkor van néhány kifejezetten egészséges alapanyag, amiket akár előre is megvehetsz. Cikkünkben összegyűjtünk 10 egészséges, és egyben diétás kiemelt alapanyagot, a végén pedig még egy bevásárlólistát is találsz! ? Szeretnél kiegyensúlyozott életmódot kialakítani? Tarts velünk! Blogsorozatunkban 4 héten keresztül lépésenként segítünk egy egészséges életmód kialakításában! A következő hét témáiról a cikk végén olvashatsz.

Kisokos – 10 egészséges alapanyag

1. Zabpehely – A zabpehely magas rosttartalmának köszönhetően hamarabb eltelít, ráadásul egészséges alapanyag is, amit sokrétűen felhasználhatsz a konyhádban.

2. Avokádó – A zsírokat próbáld meg egészséges, növényi zsírokkal pótolni. Az avokádóban elég zsír van ahhoz, hogy segítse a zsírban oldódó vitaminok beépülését.

3. Olajos magok – Napi egy marék mag elősegíti az agyműködést, csökkenti az éhségérzetet és rengeteg hasznos vitamin forrása. Uzsonnára tökéletes, a bevásárlólistában szereplő magok közül variáld kedved szerint bármelyiket, keresd a sómentes változatokat!

4. Quinoa – A quinoa kiváló fehérjeforrás és magas rosttartalma miatt hamar eltelít. Használd köretként, vagy salátába bátran.

5. Chia mag – A chia magnak is magas a rosttartalma, remek fehérje- és omega-3 forrás. Sűrítő hatása van, emiatt sokszor tojás helyett is használják. Teheted turmixba, zabkásába, salátára, bármire.

6. Babfélék, lencse – Nagyszerű fehérjeforrás, felgyorsítja a fogyást. Szárazon megvásárolva fillérekből kijön, de konzervben beszerezve gyorsabban is felhasználhatod. Dobd fel az esti salátádat, de köretként belekeverve is remek.

7. Bogyós gyümölcsök – A bogyós gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuk miatt kifejezetten egészségesek, ráadásul meggátolják a hízást. Nasi helyett töltsd fel a fagyasztódat áfonyával, málnával, eperrel –éljenek a kevésbé népszerű fajták is, mint a például ribizli. A reggeli zabkását remekül feldobja!

8. Csoki és chips helyett popcorn, étcsoki, aszalt gyümölcsök, natúr mogyoróvaj – A teljesen natúr ízesítetlen popcornt több nagyobb áruházban és bioboltokban is megveheted. Előrecsomagolt társaikkal ellentétben nincs benne rengeteg káros anyag és ízesítés. Az esti filmezéshez válaszd ezt, a chips helyett! Édeset kívánsz? Egy kocka étcsoki, kevés natúr mogyoróvaj vagy 1 marék aszalt gyümölcs egészséges és egyben megadja azt az édes ízt, amire szükséged van.

9. Fahéj – Kis mennyiségben is szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat és fokozza az anyagcserét. Tedd a kávédba, turmixodba vagy a zabkásádra!

10. Sovány húsok, halak – Ha fogyasztasz húst vagy halat, akkor válaszd a sovány húsokat vagy a lazacot, tonhalat. Magas a fehérjetartalommal rendelkeznek és alacsony kalóriatartalmuk miatt tökéletes választás vacsorára.

A legfontosabb a fokozatosság, légy türelmes magadhoz! Az életmódváltás nem arról szól, hogy a teljes kamrát 1 nap alatt lecseréled. Ha van olyan a listából, amit eddig nem fogyasztottál, szépen lassan ismerkedj meg vele.

Bevásárlólista

A lista természetesen függ attól, hogy milyen életmódot folytatsz. Érdemes még kiegészíteni, kicsit személyre szabni, de az életmódváltás során remek alapot adhat. Vidd magaddal a boltba, így biztosan nem vásárolsz össze-vissza!

1. Zöldségek, gyümölcsök

Megkönnyíti a dolgod, ha feltöltöd a fagyasztód egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel! Friss társaihoz hasonlóan biztosítja a szükséges tápanyagokat, ráadásul néha egyszerűbb és gyorsabb ehhez nyúlni.

karfiol, brokkoli, zöldbab, bébirépa, kelbimbó, vegyes zöldségkeverék, spenótlabda, bogyós gyümölcs, cukorborsó, smoothie mix

Friss zöldségek, gyümölcsök: vöröshagyma, fokhagyma, édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, uborka, paradicsom, retek, salátafélék, banán, citrusok, idénygyümölcsök, idényzöldségek

2. Tésztafélék – teljes kiőrlésű tészták (tk. durum cérnametélt, spagetti, penne, orsó), barna rizstészta

3. Gabonák – barna rizs, fekete rizs, quinoa, köles, hajdina, kuszkusz, bulgur, zabtöret, zabpehely

4. Lisztek – hajdinaliszt, kölesliszt, barna rizsliszt, útifűmaghéj, zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt

Ha nem fogyasztasz glutént, akkor keresd a gluténmentes barna liszteket, tésztákat!

5. Babfélék, lencse – vöröslencse, barna lencse, fekete lencse, tarkabab, fehér bab, fekete bab, csicseriborsó, lóbab

6. Olajos magok és aszalványok -szezámmag, földimogyoró, dió, mandula, kesudió, lenmag, chia mag, napraforgómag, kókuszreszelék, cukrozatlan aszalt gyümölcsök, datolya

7. Szószok – sűrített paradicsom, hámozott paradicsom, szójaszósz, tahini (hummuszhoz), natúr mogyoróvaj

8. Sovány húsok, halak – főleg csirke, pulyka, lazac.

9. Vegán életmódot folytatsz? Fontos összetevő még számodra a tofu, csicseriborsóliszt (tojás helyett), jackfruit, sörélesztőpehely (sajt helyett)

A január témája az életmódváltás, az utolsó bejegyzésben jövő héten segítünk, hogy milyen vitaminokat szedj rendszeresen! Most kezded az életmódváltást? Segítünk! Hasznos tippeket találsz korábbi blogbejegyzésünkben: Alakítsd ki egészséges életmódod velünk!

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment