Elengedhetetlen tippek a szabadtéri téli edzéshez


A szabadban sportolás híve vagy? Van egy jó hírem! A tél beköszöntével sem kell lemondanod a kinti edzésekről, csupán tarts be néhány óvintézkedést a szabadtéri téli edzéshez. Nehézséget okoz az elegendő folyadéék fogyasztása? Olvasd el korábbi bejegyzésünkben összefoglalt hasznos tippjeinket.

Mindig ellenőrizd az időjárást

Extrém hidegben, nagyon erős szélben vagy lefagyott utak esetében nem érdemes elindulni. Téli edzéshez válaszd inkább az enyhe napokat, így elkerülheted azokat a fagyási sérüléseket, amit a jeges szél és az extrém hideg együtt okozhat.

A réteges öltözködés kulcsfontosságú

Ügyelj arra, hogy mindig inkább több ruha legyen nálad, mint kevesebb. A rétegeket könnyen le tudod venni, ha úgy érzed nincs rá szükséged. Ebben a sorrendben öltözködj:

  • Vékony, szintetikus alapréteg, ami úgy vezeti el az izzadságot, hogy közben száraz marad. Kerüld a pamutot, mert beszívja az izzadságot és nedvesen tartja a bőrfelszínt, ezáltal megnöveli a megfázás és a kihűlés kockázatát.
  • A középső réteg felel a hőszigetelésért, válassz polárbéléses pulóvert és leggingst, garantáltan melegen tart majd!
  • Külső rétegnek egy víz- és szélálló dzsekit válassz, kevésbé hideg időkben mellény is megfelelhet. Ha edzés közben kényelmetlen viselni, akkor csak hazafelé vedd fel. A megfázásra akkor van a legnagyobb esély, ha kimelegedve, izzadtan sétálsz haza. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha hazafelé felveszed a száraz, vastagabb kabátod.

Minél kevesebb bőrfelületet hagyj szabadon!

Téli edzéshez mindig vigyél magaddal kesztyűt és óvd a lábaidat is, ugyanis a szervezet hidegben kevesebb vért keringet a végtagokban. Ügyelj arra, hogy a hagyományos futócipők könnyedén áteresztik a téli hideg levegőt. A fejünkön történik a test hőleadásának 30-40 százaléka, tehát ne feledkezz meg a sapkáról sem! Ősztől tavaszig pedig javasoljuk, hogy csavarj egy sálat az arcod elé, ez felmelegíti a tüdőbe jutó levegőt és kisebb az esély a megfázásra, tüdőfájdalomra.

A bevált utakat válaszd

Ha futás közben új útvonalakkal szeretnél kísérletezni, annak nem télen van az ideje! Mindig maradj a bevált utakon, lehetőleg házak között, mert a nagyobb épületek felfogják az erős szelet. Figyelj a megfelelő világításra is, így időben észreveheted a jégfoltokat.

Bemelegítés mindenekelőtt

Remélem nem kell hangsúlyoznunk, bemelegíteni minden edzés előtt szükséges! Az izomsejtek hőmérsékletét meg kell emelni ahhoz, hogy optimálisan nyúljanak. Azonban a téli hidegben az izomzat különösen nehezen melegszik fel, ezért a téli edzéshez a bemelegítésed legyen hosszabb és intenzívebb, hogy elkerüld a rándulásos, izom- és szalagszakadásos sérüléseket. A gyakorlatokat mindig az edzésed típusától függően válaszd ki, de általánosan elmondható, hogy célszerű lassú kocogással kezdeni és fokozatosan növelni a tempót, majd nyújtásokkal megmozgatni az izmokat. Próbálj olyan gyakorlatokat beiktatni, amilyen típusú elemekből áll az edzésed. Ne feledd, a megfelelő levezetés ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés, mindig szánj időt erre is!

Felhívjuk a figyelmedet, hogy különböző betegségek esetén mindenképp kérd ki orvosod véleményét, asztmásoknak például a hideg, száraz levegő asztmás rohamot válthat ki.

Reméljük bejegyzésünk segítet abban, hogy biztonságosan eddz a téli időszakban is!

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment