Egészséges vendégváró falatok Szilveszterre


Még alig vagyunk túl a karácsonyon, de már közeleg a Szilveszter! Az új év kezdetét általában családdal, barátokkal ünnepeljük, sokszor házibulira kerül sor, amikor chips és csoki kerül az asztalra, minden mennyiségben. Eheti blogbejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány egészséges vendégváró falatot, amit a nem diétázó vendégeid is garantáltan imádni fognak! 🙂

Olajos magvak

Nagyon kevés időd van? Tegyél az asztalra olajos magvakat! Az olajos magvak rengeteg vitamint, antioxidánst és jótékony zsiradékot tartalmaznak. Ezeket a boltban is egyszerűen megveheted, a diétádnak megfelelően sós és natúr formában is. A leginkább pénztárcabarát megoldás a földimogyoró, de remek választás a dió, mogyoró, pisztácia, mandula, pekándió és a kesudió is.

Kókuszchips

Egy édes “chips”, ami a kókusz húsából készül. Bármilyen desszertre, kásákra, joghurtokra passzol, de magában is kitűnő ropogtatnivaló. A nagyobb boltokban, vagy bioboltban biztosan találsz.

Aszalt és friss gyümölcsök

Szezonálisan érdemes választani, azonban a könnyen falatozható szőlő, cseresznye, meggy, eper, málna, áfonya mindig jó választásnak bizonyul. Vágd a gyümölcsöket érdekes formára vagy készíts gyümölcsnyársat, így szórakoztatóbb, ráadásul a kevésbé könnyen fogyasztható – lédús, héjas – gyümölcsök is könnyen fogyaszthatóak a pálcáról.

Egy aszalóval otthon is aszalhatsz gyümölcsöket, ami rendszeres fogyasztás esetén hamar megtérül. Ha kevésbé diétás nassolnivalót keresel, az aszalt almákat ét- vagy tejcsokiba is márthatod. A bolti aszalt gyümölcsök esetében azért érdemes szem előtt tartani a hozzáadott cukor mennyiségét. 

Chia puding

Kanalas desszertet keresel? Nagyjából 10 perc alatt elkészíthető és ezerféleképp tálalható finomság a chia puding. Két adaghoz 400 ml (növényi) tejre lesz szükséged, öntsd a tejet egy tálba és adj hozzá 4 ek chia magot, 2 ek mézet/cukrot vagy ennek megfelelő édesítőt. Ezután tetszőlegesen keverhetsz bele apróra vágott gyümölcsöket, olajos magvakat – amit csak szeretsz. Jól keverd el, tedd hűtőbe egész éjszakára és tálaláskor adagold poharakba. A tetejére tegyél friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, mandula szeleteket, kókuszchipset, csokit – vagy bármi egyéb finomságot.

Fűszeres sült csicseriborsó

Tökéletes chips helyettesítő a fűszeres, pörkölt csicseriborsó. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, szűrj le és törölj szárazra 1 konzerv / üveg csicseriborsót. Ezután szórd meg ízlés szerint sóval, 1 tk füstölt paprikával, 1 tk római köménnyel és forgasd össze 2 ek olívaolajjal. Süsd ropogósra kb 20-25 perc alatt.

Mártogatósok

A mártogatósok sosem mennek ki a divatból! Kínálhatod szénhidrátcsökkentett bagett szeleteken is, de zöldségtállal még egészségesebb, tegyél ki bébirépát, zellerszárat, sárgarépát és koktélparadicsomot. Lássuk a szószokat!

Guacamoléhoz törj össze 2 érett avokádót villával, keverj hozzá sót, borsot, koriandert és egy kevés lime levet. Vannak, akik kevernek hozzá koktélparadicsomot is. Ezt a szószt közvetlenül a tálalás előtt érdemes elkészíteni, mert hamar megbarnul.

Salsa szószhoz keverj össze 2 db paradicsomot 2 dl paradicsomszósszal, fél fej apróra vágott vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával, fél lime levével és ízlés szerint chilivel, sóval és cukorral. Érdemes néhány órával előre elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek.  

Zöldfűszeres túrókrémhez keverj össze 250 gr zsírszegény túrót 2 ek zsírszegény joghurttal, snidlinggel, bazsalikommal, petrezselyemmel, metélőhagymával és ízlés szerinti sóval. Tálalásig tárold hűtőben, ezt is érdemes néhány órával előre elkészíteni.

A hummusz az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben variálható szósz. Keverj 1 üveg leszűrt csicseriborsóhoz 2 ek tahini pasztát – DM-ben és bioboltokban biztosan kapható – ízlés szerint római köményt, sót, borsot, kevés citromlevet, 1-2 gerezd fokhagymát és 1-2 löttyintésnyi olívaolajat. Turmixold össze, ha nem vagy teljesen elégedett az állaggal, a konzerv / üveg levével higíthatod. Ha paradicsomosan készítenéd, csak turmixolj hozzá 3-4 db aszalt paradicsomot és ízlés szerint chili pelyhet.

Kicsit több időd van? Készíts diétás pogácsát vagy muffint. Ha pedig Szilveszterkor ünnepi vacsorával is készülsz, szemezgess korábbi cikkünkből: Hagyományos karácsonyi ételek diétásan

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment