Alakítsd ki egészséges életmódod velünk!


A káposztaleveshez hasonló diéták általában nem hatékonyak, mivel a végén visszatérünk rossz szokásainkhoz, és egyúttal újra felszaladnak a kilók is. A megoldás az életmódváltásban rejlik, ami természetesen nehezebb. Gyakran szinte mindent át kell alakítani magunk körül.

Szeretnél kiegyensúlyozott életmódot kialakítani? Tarts velünk! Blogsorozatunkban 4 héten keresztül lépésenként segítünk egy egészséges életmód kialakításában! A következő hetek témáiról a cikk végén olvashatsz.

Legfontosabb tudnivalók az életmódváltásról

Az életmódváltás mindig személyre szabottan történik. Egy életmód megalkotásakor fontos az egészségügyi állapotod, étkezési szokásaid (kedvenc ételeid, allergiák stb.), munkád, szabadidőd, sportolási szokásaid, lakóhelyed, vásárlási lehetőségeid, anyagi helyzeted… és még számtalan dolog.

Így most már biztosan Te is látod, hogy nem érdemes valaki más életmódját követni, mert azt valószínűleg nem fogod tudni tartani, hiszen nem passzol hozzád.

Mit tehetsz?

Mint másban, itt is opció szakemberhez fordulni! Egy szakember különböző felmérések után azonnal össze tud Neked állítani egy olyan életmódot, amely illeszkedik hozzád és segít jól érezni magad. Ráadásul sok csomagnak része, hogy nyomon követik a fejlődést, így még motivációt is ad.

Az anyagi helyzeted most nem engedi meg, hogy szakembert keress fel? Úgy érzed, van affinitásod és időd saját életmódot tervezni? Kis utánajárással ez sem lehetetlen, de azért ilyenkor több hiba csúszhat a tervezett életmódba és nem lesz olyan, mintha szakember tervezte volna.

Eheti blogbejegyzésünkben bemutatjuk a kiegyensúlyozott életmód legfontosabb lépéseit. Ezek alapján Te is ötleteket kaphatsz a saját életmódod kialakításához.

A kiegyensúlyozott életmód alapelvei

Étkezés – Az étkezési szokásokat tekintve kulcsfontosságú a rendszeres, 3 főétkezés, a kisebb adagok sokkal célravezetőbbek, ezért a reggeli, ebéd és vacsora mellett ne hagyd ki a tízórait és az uzsonnát sem.

Az időszakos böjtöt (Intermittent fasting – IF) érdemes beiktatni a napjaidba, lényege, hogy egy bizonyos időablakban eszel, utána pedig csak iszol. Tehát mondjuk 16:8 vagy 14:10 időablakok, ahol 8 órán keresztül ehetsz, ennek a 8 órának a kezdete az első étel, tehát a reggeli, és 16 órán át csak ihatsz. Mi a 14:10-es felosztást preferáljuk, erre hoztunk is egy példát: 8:00 – reggeli, 10:00 – tízórai, 12:00 – ebéd, 15:00 – uzsonna, 18:00 – vacsora. A maradék 14 órában pedig inni bármikor ihatsz. Ezzel a kiegyensúlyozottsággal máris alábbhagynak a falásrohamok, a folyamatos éhség-érzet, továbbá segít rendszert vinni a mindennapjaidba.

Természetesen az sem mindegy, hogy mit eszel. Nem számít, hogy fogyni szeretnél vagy egészségesebben enni, vannak olyan élelmiszerek, amiket semmiképp nem javaslunk.

Miket érdemes elhagyni?

  • gyorsan felszívódó fehér-, finomított lisztből készült kenyerek, tészták, péksütemények
  • cukor
  • édességek, csoki, chips
  • erősen feldolgozott élelmiszerek – fagyasztott félkész ételek, többszörösen feldolgozott húsok és többszörösen feldolgozott tejtermékek
  • étolaj
  • üdítőitalok, cukrozott gyümölcslevek

A kiegyensúlyozott életmód alapvető része a folyadékfogyasztás, mindenképp ügyelj a napi legalább 2 liter víz bevitelére. A plusz folyadék függ az időjárástól és a sportolási szokásaidtól is, de akár 2,5-3 litert is ihatsz egy nap.

Sport – A legfontosabb, hogy olyan sportot válassz, amit szívesen végzel. Legyen ez futás, kondiban edzés, tánc, otthoni edzés, úszás, foci, bármi… A lényeg, hogy élvezd, mert így biztosan kitartóan végzed majd. Alapvetően heti 5-6x érdemes valamilyen mozgást iktatni az életedbe, de ez az eddigi aktivitástól is függ. Ha korábban nem edzettél, akkor érdemes intenzív sétákkal kezdeni. Semmiképp ne terheld túl magad, fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet a mozgáshoz. Motiváld magad zenével, baráti közös edzésekkel!

Mi a legfontosabb?

Nem szabad elfelejteni, hogy egy új életmód kialakításában a legfontosabb a rendszeresség és a következetesség. Ne vállalj túl nagy terhet, fokozatos, apró lépésekkel haladj, így biztosan nem fog ki rajtad a változás. Az elején nehéz lesz feledni a régi szokásokat, de ha minden nap kitartóan követed az új életmódot, akkor nagyjából 1 hónap után már minden megszokottá válik.

Jövő héten segítünk, hogy milyen egészséges alapanyagokkal töltsd fel a konyhád és milyen vitaminokat szedj rendszeresen

Most kezded az életmódváltást? A 0. lépés a méregtelenítés, ezzel kapcsolatban hasznos tippeket találsz korábbi blogbejegyzésünkben: Léböjt kúra, indítsd az Újévet méregtelenítéssel!

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment