Budapest világnapja: Budapest gyönyörű, ám kevésbé népszerű látnivalói!


Tudtad, hogy november 17-én Budapest napját ünnepeljük? Ennek örömére eheti blogbejegyzésünkben egy csokorba gyűjtöttük Budapest legszebb látnivalóit, hiszen kétségkívül az egyik leggyönyörűbb város, a Lánchíd, a Parlament, a budai vár és még sok csodás látnivaló mind alátámasztják ezt. Azonban most igyekeztünk a kevésbé népszerű látnivalókat felsorakoztatni, hogy Budapest rejtett szépségeit is megismerd.

Füvészkert

A Füvészkert a Józsefváros nyüzsgő utcái közepette egy békés kis sziget, ahová könnyedén elvonulhatunk feltöltődni. A kertet eredetileg angolpark stílusban hozták létre, és később a Festetics család egykori birtokából alakították ki, de igazán az itt játszódó Pál utcai fiúk regénynek köszönhetően lett híres. A kertben mindenképp érdemes megtekinteni a Pollack Mihály által tervezett vadászkastélyt, hazánk legidősebb Pálmaházát, a Victoria-ház hatalmas vízmedencéjét és a kastély mellett álló hatalmas ginkgo biloba fát is, amely a kerttel egyidős, azaz 160 éves. Biztosan láthatsz vadkacsákat és teknősöket is!

A kép forrása: Unsplash

Aquincum

Az óbudai romegyüttes felsorolása Budapest napján kihagyhatatlan, hiszen az Aquincum története a város eredetéig nyúlik vissza. Meglátogatása egy igazi időutazás, azokon az ókori utcákon sétálhatunk, ahol egykor 14 ezer lakó élte mindennapjait. Számos szobor és sírkő megtekinthető a lapidáriumban, ráadásul az aquincumi múzeumban megtekinthető egy 228-ból származó rekonstruált vízorgona is.

Budai Arborétum

A Budai Arborétumot 1975-ben nyilvánították természetvédelmi területté. A Gellért-hegy déli lábánál terül el. A mediterrán és szubtrópusi növénykülönlegességek szerelmeseinek kötelező ellátogatni ide, ugyanis több, mint 1400 növényfaj, több száz hagymás virágféle és 250-fajta dísznövény található.

Budai barlangrendszer

Budapest látnivalói közé egyértelműen felkerül a budai barlangrendszer. A budai látványosságok alatt egy teljes barlangrendszer húzódik, amelyet már a középkorban is használtak bor- és terményraktározásra. Később, már a tatárjárás idején is óvóhelyként, börtönként és kórházként is szolgált. Sőt korábban egy ideig itt tárolta a Nemzeti Bank az aranytartalékát is! Szemet gyönyörködtető természeti csoda, ugyanis a barlang üregeit egy feltörő hévforrás oldotta ki, ezeket a használók kötötték össze, így alakult ki a nagyjából 3,3 km hosszú járatrendszer. A Szentháromság térről indulva bejárhatod a barlangrendszer jelenleg is látogatható 1,5 kilométeres részét.

Pálvölgyi cseppkőbarlang

Meseország labirintusaként is emlegetik a Budai-hegység leghosszabb, 7200 méter hosszú és 104 méter mély barlangrendszerét. A barlangot 1904-ben fedezték fel, és különleges, változatos látnivalókat kínál, a remek akusztikájú Színház-teremtől kezdve a csillogó kalcitkristályokon és kagylólenyomatokon át a Meseország cseppkő-képződményekig, mint a földalatti krokodil, a Szomorúfűz, elefánt, vagy a Hófehérke és a 7 törpe. Az állandó 11 fokos levegő gyógyhatású, ezért az egészségturizmus kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a térségben.

Magyar Zene háza

Nemrég elkészült a Magyar Zene Háza, amely kívülről és belülről is kiemelkedően látványos. A Városligetben álló építészeti különlegességet Sou Fujimoto nemzetközileg elismert építész tervezte. Mindenképp csodáld meg a hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalakat, a hullámformájú lebegő tetőszerkezetet. és a hangadómot, amit egy kupola alakú tér ölel körül, melyre körben vetítővásznat feszítenek. A látvány mellett a hanghatás is említésre méltó, a több mint 30 hangszóró teljesen természetközeli élményt kínál. Ne hagyd ki a koncerttermeket és a könyvtárat sem!

Budapest látnivalói közül Neked melyik a kedvenced? Látogasd meg a fenti különleges nevezetességeket, vagy kirándulj 2022 legszebb őszi kirándulóhelyein!

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment