A legjobb tavaszi kirándulóhelyek – tarts velünk!


Beköszöntött a tavasz, eljött a tavaszi kirándulóhelyek keresése és a túrázás ideje. Magyarország páratlan természeti kincsekben bővelkedik, minden hétvégére juthat egy gyönyörű hely, amit érdemes felfedezni. Eheti blogbejegyzésünkben olyan kirándulási helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol a természet virágba borulása előtt is tavaszi élményben részesülhetsz.

Pilis

A Pilis hegység számtalan, igazán népszerű túraútvonallal büszkélkedhet, igazi kincsesbánya, még sok év pilisi kirándulás után is felfedezhetünk ismeretlen tájakat. Legmagasabb pontja a Pilis-tető, 756 méter. Kedvedre választhatsz meredekebb hegyoldalakat, szűk völgyeket és családi kirándulásra alkalmas úticélokat is. A túraútvonalakat a Pilis és a Visegrádi-hegységben gyűjtöttük össze, egészen Dobogókőig.

A Rám-szakadék kihagyhatatlan, azonban a létrák és a korlátok miatt tapasztaltabb túrázóknak javasoljuk. Különleges hely a Holdvilág-árok, Zsivány sziklák, Spartacus-ösvény, Vadálló-kövek, továbbá érdemes meglátogatni valamelyik gyönyörű kilátót is, mint a Pilis-tető, Dobogókő, Prédikálószék, Nagy-villám. Családos kirándulásra a Dera szurdok mindenkinek megfelelő lehet, az útvonal a kellemes Dera-patak mentén halad.  A Pilis minden évszakban más arcát mutatja, így tényleg mindig új élményt nyújt.

Tata

Az „Élővizek városa” számtalan látnivalóval büszkélkedhet tavasszal is. Kirándulásod alkalmával látogasd meg a tatai Angolkertet, romantikus sétányaival, épületeivel és műemlékeivel (Charles Moreau műromjai, pálmaház, török mecset, Esterházy nyári lak, Avernus-barlang) biztosan belopja magát a szívedbe.

Ezután érdemes megmászni a Kálvária-dombot és a 37 méter magas Fellner Jakab kilátót. A torony különleges történetének része, hogy a két világháború között itt működött a Turul sörétöntöde. Ne hagyd ki az 1350 méter hosszú Tatai Fényes Tanösvényt sem, ami méltán lett Tata egyik leghíresebb látnivalója. Ezután pihenésképp kellemes időtöltés egy piknik az Öreg-tó partján, Magyarország legrégebbi halastava mellett garantált a feltöltődés. A vízparton áll az Esterházy-kastély, a Feszty-villa a Feszty-barlanggal és a 14. század végén épült Tatai vár, ami igazi időutazást tartogat.

Tihany

Tavasszal is érdemes meglátogatni a csodás magyar tengert, Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava mintegy 25 ezer évvel ezelőtt keletkezett. Tihany ősi jelképe a barokk stílusú Tihanyi Bencés Apátság, melynek történetek 1055-ig, I. Andrásig nyúlik vissza.

Tavasszal remek program az Apátság meglátogatása, ahonnan útba esik a Visszhang domb, innen elkiáltva a hang visszaverődik az Apátság falairól, próbáld ki Te is! 

Ha túrázási lehetőséget keresel, akkor a Gejzír-mező remek választás. A Belső-tó és a Szarkádi-erdő között helyezkedik el, így akár a tavat is megcsodálhatod. A Gejzír-mező több, mint 3 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni utóműködések következtében. Nagyjából 150 különböző méretű gejzírkúp jött létre, ebből manapság 50 látogatható. Mind közül a legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, melynek neve a rátelepedett sárga színű zuzmókból ered.

Azonban Tihany konkrét programok nélkül is remek választás, sétálj a romantikus utcákon vagy a csodás tóparton és add át magad a varázslatnak.

Arlói-tó

Arlóról ritkán hallunk, pedig fő látványossága, a 10 hektáros Arlói-tó szinte egyedülálló. A tó suvadással, azaz lejtőcsuszamlással jött létre, Európában pedig csupán két ilyen tavat ismerünk. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eldugott, gyönyörű kirándulóhely igazi horgászparadicsom, de kiváló a strand és a kemping is, tavasszal azonban az igazi érdekességet a közeli erdők remek túraútvonali jelentik. A kilátás elképesztő, ugyanis a tavat hegyek ölelik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park fogja közre. A táj minden évszakban festői, ha egy kis elvonulásra, feltöltődésre vágysz a természetben, Arló a Te helyed!

Pannonhalma

Pannonhalma történelmét a bencés szerzetesek határozzák meg, akiket Géza fejedelem 996-ban telepített le Pannónia Szent Hegyén. Itt épült meg a Pannonhalmi Főapátság, ahova még Szent István is rendszeresen ellátogatott.

Nem is kérdés tehát, hogy Pannonhalma egyik fő látnivalója a Főapátság. Érdekesség, hogy a monostorban a mai napig élnek és dolgoznak szerzetesek, így csak egy része látogatható. Ha közel állnak hozzád a könyvek és a könyvtárak, akkor semmiképp ne hagyd ki a XIX. században épült könyvtárat, ahol 400.000 kötetet őriznek. A városban sétálva érdemes megnézni az 1896-ban épült Millenniumi Emlékművet, ami jelenleg csak kívülről látogatható.

Ha túrázni is tervezel, látogasd meg a 257 méter magas Boldog Mór-kilátót, ahonnan szép időben még a Bakony északi vonulatáig is ellátni. A kilátóhoz a Boldogasszony-kápolnától induló sárga tanösvényen juthatsz fel. További sétákhoz különleges helyszín a gyógynövénykert és az arborétum.

Ipolytarnóci ősmaradványok

Igazán egyedi és érdekes kirándulásra vágysz? Ipolytarnócon biztosan megtalálod! Ebben a Nógrád megyei községben található egy világhírű ősmaradvány-lelőhely. Egy 17 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilágot tekinthetünk meg, olyan ősmaradványokban gyönyörködhetünk, mint cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok, ősi lábnyomok stb. A területet 1944-ben védetté nyilvánították, kiemelkedő természeti értéke miatt több kitüntetésben is részesült.

tavaszi kirándulóhelyek

Bármelyik helyszínt választod, ezek a tavaszi kiránduóhelyek biztosan nem okoznak csalódást és rengeteg látnivalóban lesz részed. Azonban a kirándulás során ne feledkezz meg a folyadékfogyasztásról sem, hiszen a több kilométeres túra során könnyedén kiszáradhatsz. Dobd fel a kirándulást és víz helyett pakolj a piknik mellé egy tartósító- és színezékmentes Roko limonádét.

Ha kíváncsi vagy milyen vitaminok szükségesek a téli-kora tavaszi időszakban, akkor olvasd el korábbi cikkünket: elengedhetetlen vitaminok a téli időszakban

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment