7+1 tipp amivel messziről felismered a jó személyi edzőt!


Egy jó személyi edző eredményessé varázsolja az edzéseket és eléri, hogy igazán jól érezd magad a bőrödben. Azonban, ha rossz edzőbe futsz bele, akkor rengeteg pénzt dobsz ki feleslegesen és talán még az edzéstől is elmegy a kedved. Sőt rosszabb esetben le is sérülhetsz!

Azért, hogy ez ne történhessen meg, eheti blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük honnan ismered fel a jó személyi edzőt!

1. Egy igazán jó személyi edző ismeri a kompetenciáit

A személyi edzők fő szakterülete a testformálás rövidebb és hosszabb célok mentén. Az edzések felügyeletével biztosan helyesen tanulod meg a gyakorlatokat és jó sorrendben alkalmazod majd őket. Ráadásul a helyes edzés miatt a célokat is rövidebben érheted el. Nem ritka manapság, hogy egy személyi edző több területen is a segítségedre lehet, például olyan képzést végez el, aminek a táplálkozás is a része. Azonban egy igazán jó személyi edző tudja, hogy miben tud neked segíteni és nem ad tanácsokat háttértudás nélkül, hanem ez esetben ajánl más szakértőket.

2. Gyanús, ha nincs semmilyen előzetes felmérés

Általában egy szakértő személyi edző az edzést megelőzően különböző felméréseket végez, egyezteti a terveket és ennek a végén részletes tájékoztatást kapsz arról, hogy optimális esetben mennyi idő elérni a kitűzött célokat. Amennyiben az edző csak „belecsap a lecsóba” és nincs semmilyen előzetes felmérés, érdemes elgondolkodni azon, hogy biztosan jó helyre mentél-e.

3. Mindig megfelelően képzett edzőt válassz!

A hivatalosan elfogadott személyi edzők rendelkeznek az ehhez szükséges végzettséggel. Mindig fordíts figyelmet arra, hogy megfelelően képzett-e az edződ, ne félj elkérni az erről szóló papírt is akár – bár jobb esetben fel van tüntetve az edző végzettsége és nem neked kell kérni. Olvass ajánlásokat, véleményeket. Ha már edzőt választasz, bízd magad igazán szakértőre. Jó tudnod, Magyarországon a jogszabályok szerint minimum középfokú végzettség kell ahhoz, hogy egy edzőt alkalmazzon egy terem, azaz legalább egy OKJ sportedző képesítés.

4. Az edződ legyen empatikus, türelmes

Fontos, hogy őszinte odaadással végezze a munkáját és együtt dolgozzatok a Te fejlődésedért, hiszen másképp nem működik. A jó kommunikáció mindennek az alapja, hiszen érthetően el kell magyaráznia és bemutatnia (!!!) a feladatokat. Egy szó mint száz, a kommunikáció kulcsfontosságú.

személyi edző

5. A diszkréció elengedhetetlen

A vendégek által megosztott titkok, problémák csak kettőtökre tartoznak, amivel tilos visszaélni. Ha azt látod, hogy az edződ más vendégeiről pletykál Neked, akkor biztosan rólad is megteszi és tudhatod, hogy rossz helyen jársz.

6. A jó edző mobilis és elérhető

Na persze ez nem teljesen az edzőn múlik, hiszen a jó edzők általában foglaltak. De fontos, hogy érezd, hogy ténylegesen időt szakít rád és nem csak rohan egyik edzésről a másikra. Igenis tartsa meg a szüneteket a vendégek között és ne a Te edzésed alatt fogyassza el az ebédjét.

Azonban ami Téged illet, érdemes a közelben edzőt választanod, sok utazgatás esetén könnyen elmehet a kedved az egésztől. Ráadásul minél messzebb van, annál egyszerűbb elkésni, ami nagyon kellemetlen pillanatokat okozhat.

7. Ismeri az újdonságokat és az új trendeket

Egy edzői szakma a folyamatos tanulásról szól. Meg kell felelni az új vendégeknek és mindenkinek az egyénileg szükséges edzésterveket ajánlani. Ha azt látod, hogy az edződ folyamatosan képzi magát és tanul, az mindenképp plusz pont. Azonban aggodalomra adhat okot, ha nem ismeri az új edzésmódszereket, trendeket.

8. Ne félj a kérdésektől!

A jó edző kérdez! Folyamatosan megkérdezi, hogy érzed magad, látod-e már az eredményeket, fáj-e valami, mit ettél? Ilyen kérdésekre számítani kell, ezzel tud javítani az edzésterveteken. Fordítva is igaz, Te is kérdezz bátran. Egy jó edző örül ennek és tud válaszolni a kérdésekre, nem utolsó sorban pedig Te is jobban megérted, hogy melyik gyakorlat mire jó és hogyan fejleszt téged.

Hosszú a lista, de ez nem meglepő, hiszen az egészségedet és a fejlődésedet bízod rá valakire, komoly pénzért. Persze néha a személyi edző is hibázik, hiszen emberből van, de mindent elmond az, ha ezt el tudja ismerni. A legfontosabb az építő jellegű közös munka. Sok sikert a megfelelő edző kiválasztásához!

Nem tudod eldönteni, hogy szükséged van-e személyi edző segítségére? Mi segítünk! Kattints ide a bejegyzésért, ha pedig tetszett a cikk, tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment