6 ok, amiért soha ne hagyd ki a bemelegítést és a nyújtást!


Biztosan mindenki rengeteg jó tanácsot hallott már a bemelegítés és a nyújtás fontosságáról, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni az edzés egyik legfontosabb szakaszairól, pedig minden edzés kötelező eleme, nem véletlenül!

Az edzésnek négy különböző szakaszát különböztetjük meg, ezek a következők: bemelegítés, az edzés, a levezetés, valamint a nyújtás. Bejegyzésünkben részletesen kifejtjük a bemelegítés és a nyújtás fontosságát.

Kezdjük is a bemelegítéssel!

Honnan tudod, hogy helyesen végzed a bemelegítést?

Az edzés előtti bemelegítés akkor hatékony, ha izzadsz és kimelegszel. Ekkor a szervezet hűteni kezdi magát, és kialakul a hőtermelés-hőleadás egyensúlya az edzés során. Az izzadás hatására beindul a méregtelenítés, ami fokozza az edzés teljesítményét is.

Mindig lassan kezdd a bemelegítést, óvakodj a hirtelen mozdulatoktól. Fokozatosan növelheted a terhelést, közben végig ügyelj a normál légzésre és a helyes testtartásra.

Milyen bemelegítést válassz?

A bemelegítésnek 4 fajtája van, az általános, a speciális, az aktív és a passzív bemelegítés. Az általános bemelegítés célja az összes izomcsoport átmozgatása. Ezt mindenkinek ajánlott elvégezni, sporttól és személytől függetlenül.

A speciális bemelegítés olyan sportolóknak javasolt, akik célzottan készítik fel a testüket. Ilyenkor is szükség van általános bemelegítésre, azonban a speciális bemelegítés során a különböző sportágak képviselői más-más gyakorlatokat végeznek.

Az aktív bemelegítés konkrét gyakorlatokkal, mozgással történik.

A passzív bemelegítés ezzel szemben a testhőmérséklet, illetve az izmok hőmérsékletének emelését célozza. Ez történhet meleg zuhannyal, masszázzsal, vagy akár bemelegítő krémmel is.

Néhány érv a bemelegítés mellett!

1. Csúnyán lesérülhetsz

Edzés előtt nagyon fontos felkészíteni a testedet a fokozott fizikai igénybevételre. Az izmok hőmérsékletének növelése kulcsfontosságú a sérülések elkerülésének érdekében.

A fokozatos terhelés hatására nő a lélegzetvételek száma. Ahogy több oxigén kerül a szervezetbe, megnő a vér oxigénszintje is. A bemelegítés folyamata alatt emelkedik a pulzus, a szív pedig gyorsabban pumpálja a vért, tehát az oxigéndús vér gyorsabban eljut az izmok hajszálereibe is. Így az izmok melegedésével egyidejűleg vérbőség alakul ki. Ennek hatására az izomrostok rugalmasabbá válnak, csökken az izomsérülések, izomszakadások, húzódások kockázata, az ízületi tokban pedig fokozódik a folyadéktermelés, így az ízületek könnyebben mozognak egymáson, csökken a porcsérülések kockázata is.

A sérülések mindenkit veszélyeztetnek, de az idősebbek, a kevésbé edzettek és a merevebb izomzattal rendelkezők fokozott veszélynek vannak kitéve. Az ő esetükben lassabban melegednek fel az izmok, a testnek több idő kell a terheléshez való felkészülésre, így mindenképpen időt kell szánni a bemelegítésre.

Sokan nem tudják, de az időjárás és a napszak szintén fontos tényező. Hidegben lassabban indul be a vérkeringés, lassabban melegszik be a test. A reggeli órákban pedig még merevebbek az izmok és az ízületek, tehát nagyobb a bemelegítés szerepe.

bemelegítés, nyújtás

2. A bemelegítés segít a fogyásban

A teljes test átmozgatása segíti az anyagcsere felgyorsítását, ezáltal beindítja a fogyást már az edzés legelején. Ráadásul a bemelegítés során nő a mozgásigény, így többet is edzel majd! Ha kihagyod a bemelegítést (vagy nem szánsz rá elég időt és nem vagy elég alapos) akkor a szervezet hirtelen energiatöbblettel indít, amit azonban nagyon hamar fáradtságérzet követ.

3. Sikeresebb és produktívabb edzés

Minden feladatra fontos mentálisan is felkészülni, ez alól az edzés sem kivétel. A bemelegítés során a test átmozgatása mellett fejben is felkészülhetsz, így az edzés garantáltan hatékonyabb lesz és sikerélményként fogod megélni.

4. Szabályosabban végezheted a gyakorlatokat

Azáltal, hogy összehangolod az elméd és a tested, koncentráltabb és összeszedettebb leszel. Javul továbbá az ín-, ideg-, izom koordináció is, amely elősegíti a gyakorlatok szabályos végrehajtását

Nézzük az edzés végét, a nyújtást!

5. Nyújtás nélkül szörnyű izomláz gyötör majd!

Amennyiben az edzés után a nyújtásról sem feledkezel meg, az izomlázat is elfelejtheted! Akár már egy 10-15 perces nyújtás is jelentősen csökkenti az izomlázat, legközelebb mindenképp próbáld ki!

6. A nyújtás az egészséges izmok kulcsa

Gyakran összekeverjük a levezetés és a nyújtás fogalmát. A levezetés során az izmokban megnövekedett vérnyomást csökkentjük olyan gyakorlatokkal, mint a gyaloglás vagy a biciklizés. Amennyiben ez elmarad, rosszullétre, hányingerre vagy szédülésre számíthatsz.

A levezetés után következik a nyújtás, ami szintén elengedhetetlen részét képezi az edzésnek. Edzés alatt a sportolás hatására az izmok összehúzódnak, megrövidülnek. A nyújtás visszaállítja a terhelési szakasz előtti állapotra. Hosszútávon ennek elmaradása akár fájdalmas sérülésekkel is járhat.

Honnan tudod, hogy helyesen végzed a nyújtást?

A nyújtás általában néhány másodperces feszítő gyakorlatokból áll. Fontos, hogy sérült, fájdalmas izomzatot tilos nyújtani. Továbbá a hideg izom nyújtása is tilos, tehát kizárólag a bemelegítés után végezz nyújtó gyakorlatokat!

Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról és az edzést támogató termékekről!

A Veroni active isotonic termékek tökéletes feltöltődést jelentenek edzés előtt, alatt és utána is. A 300 mOsm / kg ozmolalitásának köszönhetően tökéletesen hidratálja a szervezetet, miután ásványi anyagokat és elektrolitokat vesztett el a testmozgás során. Az izotóniás italaink hozzáadott B3, B5, B6, B7, B9 és B12 vitaminokat tartalmaznak, ezáltal fokozzák a hatékonyságot és felgyorsítják a regenerálódást. A 700 ml-es kiszerelés garantált feltöltődést jelent!

A Veroni active vitamin water pedig remek támogatást nyújt kiegészítésképp, hiszen a hozzáadott B3, B5, B6, B7, B9 és B12 vitaminok mellett tartalmaz továbbá magnéziumot, szelént, cinket, valamint C és D vitaminokat is. Célodnak megfelelően választhatod ki a tökéletes vitaminvizet, hiszen kínálatunkban megtalálod a ginzenggel dúsított verziót, a magnéziumos vitaminvizet, és a guaranával dúsított vitaminvizet is, ami igazi energiabomba edzés után. A 700 ml-es kiszerelésnek köszönhetően pedig biztosan nem maradsz szomjas! 🙂

Rendeld meg a kedvenc Veroni termékeidet a Foodpandáról! Ide kattintva eléred az útmutatónkat, ahol segítünk a teljes rendelési folyamatban!

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment