15+1 kihagyhatatlan tavaszi program országszerte


A fesztivál általában a nyarat juttatja eszünkbe, pedig tavasszal is élménydús ünnepek várnak minket. Országszerte művészeti, történelmi és gasztronómiai fesztiválok sokasága várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. Összegyűjtöttünk néhány különleges programot, a lista természetesen nem teljes, ezen kívül még rengeteg lehetőség vár itthon is.

Velencei Halfesztivál | március 11-15.

A Tavaszköszöntő Halfesztivál igazi gasztronómiai élményt nyújt Velence korzó látogatóinak. A fesztiválon magyar halak és különböző gasztronómiai programok várhatóak. Ezen kívül interaktív családi és gyermekprogramokkal kedveskednek a látogatóknak. Természetesen a március 15-ei ünnephez kötődő zenei-, élmény- és látványprogramok sem maradnak el. Ha szívesen eltöltenél egy kis időt tóparton a hétvégén, mindenképp látogass el a Halfesztiválra!

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál | március 11-30. | ingyenes

Kecskeméten már 1986 óta minden évben fesztivállal köszöntik a tavasz megérkezését, a város szívében különböző kulturális programokkal várják a látogatókat. A régió összművészeti fesztiválján bemutatják a helyi művészeti és kulturális értékeket, ezzel is kiemelve a magyar kultúra fontosságát. Továbbá iparművészeti vásár, számos koncert, előadás és kiállítás található a programtervben. Rengeteg családbarát programot is találhatunk, mint például a bábszínház vagy a mesés, játékos tárlatvezetés a múzeumban. Nézd meg a programot ide kattintva,

Veszprémi Tavaszi Fesztivál | március 12-13. és március 19-20. | belépős

Veszprémben a Tavaszköszöntő Fesztiválon remek színházi előadásokkal várnak mindenkit két hétvégén át. Érdemes ellátogatni az előadásokra és egybekötni egy kellemes sétával a Balatonnál. A programokról bővebb információt ide kattintva találsz.

Március 15. Skanzen – Huszáros Hétvége Szentendrén | március 12-15. | belépős

Szentendrén igazán különleges ünnepi programban lehet részünk, ugyanis a Skanzen Huszáros Hétvégével várja a látogatókat. Korabeli viseletbe öltözött huszárok elevenítik fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékét! Különleges programokra számíthatnak a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A gyermekek részt vehetnek a Huszárképző ügyességi játékain, megismerhetik János Vitéz Játékudvart, készíthetnek huszárcsákót, vesszőparipát, dobot, fakardot, huszárbajuszt és János Vitéz/Iluska könyvjelzőt is – és még számos meglepetéssel készülnek számukra.

A felnőttek sem maradnak program nélkül, az érdekes huszár bemutatók, lovas díszbemutatók, fegyver-, és kiképzésbemutatók mellett megkóstolhatják Kukorica Jancsi vagy Petőfi kedvenc ételét is. Itt találsz bővebb információt, ha a környéken jársz, semmiképp ne hagyd ki ezt a remek családi programot!

Siófoki Tavaszi Fesztivál | március 19. – április 11.

A három hetes Tavaszi Fesztiválon rengeteg kulturális programon vehetünk részt – kiállítások, könnyűzenei, komolyzenei előadások, filmvetítések várják a látogatókat. Természetesen a gyermekek sem maradnak program nélkül, a zenés játékok és a mesemusical izgalmas élményt kínál. Kattints ide a Tavaszi Fesztivál programjaiért.

Tavaszi Művészeti Fesztivál Nagykanizsa | március 25. – április 09. | belépős

A Tavaszi Művészeti Fesztivál 1993 óta minden évben megrendezésre kerül Nagykanizsán. Rendezvényként indult, azonban az évek során fesztivállá nőtte ki magát. Nevéből adódóan főleg művészeti kiállításokat, táncegyüttesek, előadók fellépéseit élvezhetjük, azonban a gyermekek is találnak maguknak programot, mint a Süsü a sárkány zenés mesejáték. A részletes program ide kattintva tekinthető meg.

Cseresznyevirág Ünnep | Nagykörű

Nagykörű gyönyörű dimbes-dombos falucska, ahol a hagyományok és a modern világ találkozik. A sokszínű, természetközeli falu tökéletes tavaszi úti cél. A falut három oldalról fogja közre a szőke Tisza, a zöldessárga fűzfák és a virágzó cseresznyefák igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Nagykörűt Magyarország cseresznyéskertjének is nevezik, a cseresznyevirágzást ünnepi fesztivállal köszöntik, ahol kulturális programokkal, helyi vásárral várják a látogatókat. Ráadásul még hintón is bejárhatjuk a mesés cseresznyéskerteket! Az Ünnep általában április közepe-végén kerül megrendezésre, idén még nem tűzték ki a pontos dátumot. Figyeld az oldalukat a legfrissebb információkért, ezt a tavaszi programot mindenképp érdemes beiktatni a naptáradba!

Babócsai Basa-kert tanösvény

A Babócsai Basa-kert tanösvény 1977 óta védett terület. Különleges növénytani és kultúrtörténeti értékekkel rendelkezik, itt található egy Árpád-kori templom, valamint egy török kori fürdő maradványai is napvilágra kerültek.

Mindenképp érdemes tehát ellátogatnod ide, azonban érdemes a csillagos nárcisz virágzására időzíteni. A terület nevezetessége a különleges nárcisz-mező, amely április-május fordulóján virágba borítja a tájat. A hagyomány szerint a török időkben a babócsai várat ostromló török pasa egyik felesége ültette a nárciszokat a területre. Ha szereted a virágokat – azon belül is a nárciszt, ez a program Neked való!

Budapesti Tavaszi Fesztivál | április 29. – május 15. | ingyenes és fizetős programok

A Budapesti Tavaszi Fesztivál híres rengeteg programjáról, a fél hónap alatt több mint 100 eseményen vehetsz részt! A Fesztiválon eddig minden évben rengeteg ingyenes program, koncert várt a látogatókra, idén sem lesz másképp. A részletes program március 17-én várható, ide kattintva megtalálod majd.

Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen | ingyenes kiállítás április 8-ig

Minden évben számos szabadtéri tárlatban gyönyörködhetünk a Várkert Bazár jóvoltából. Idén elsőként Nemes Nagy Ágnes jubileumi életművét tekinthetjük meg. A költő 100 esztendeje született, ennek megünneplésére megrendezésre került a Lélegzetnyi végtelen című kiállítás. A kiállítás április 8-ig ingyenesen megtekinthető, ezen az oldalon bővebben is utánanézhetsz.

Budapesti Húsvéti Fesztivál 2022 | Bp, Corvin Sétány | április 1-15. | ingyenes

A budapesti Húsvéti Fesztivált a Corvin sétányon rendezik meg. Ha szereted a gasztronómiai fesztiválokat, akkor ezt semmiképp ne hagyd ki, hiszen sonka, tojás, kézműves termékek, kürtőskalácsok, buborék gofrik, churros, szalagos fánkok, túrófánkok, macaron és csokoládék várják a látogatókat. A facebook esemény linkjét itt éred el.

Budapesti Palacsinta Fesztivál 2022 | Bp, Corvin Sétány| április 5-16. | ingyenes

A Húsvéti Fesztivállal együtt kerül megrendezésre a Palacsinta Fesztivál is a Corvin negyedben. Több, mint 100 féle frissen sütött meleg palacsintát kóstolhatunk meg. Ugyan sós palacsintákat is találunk majd, de a Fesztivál igazán nagyszerű tavaszi program az édességek kedvelőinek!

Hollókői Húsvéti Fesztivál 2022 | április 15-18. | ingyenes és fizetős programok

A Húsvét a hagyományokról szól, hol máshol élhetjük át az igazi hagyományos magyar Húsvét hangulatát, ha nem Hollókőn! Hollókő lakói színpompás népviseletükbe bújva rendezik meg a 4 napos Húsvéti Fesztivált, rengeteg gasztronómiai, családi és gyermekprogrammal, koncertekkel.

Az egyik legkülönlegesebb program a locsolkodás. A legenda szerint a friss húsvéti kútvíz megőrzi a lányok szépségét, így az országban egyedülállóan Hollókőn még mindig a régi hagyomány szerint híres locsolóversekkel és vízzel köszöntik a népviseletbe öltözött lányokat. A locsolkodás mellett nem marad el a hímes tojás, a magyar sonka, ráadásul megkóstolhatjuk a palóc gasztronómia kiváló ételeit, finom borokat, pálinkákat.

A fesztivál első napján, április 15-én az Ófalu és kézműves vásár ingyenesen látogatható, azonban a kiállítások belépői ekkor is külön fizetendők. Nagypénteken a Húsvéti készülődésbe tekinthetünk bele, lesz kézműves kirakodóvásár, tojásfestés, rengeteg program a látogatóházban és böjti ételek bemutatója és kóstolója.

Nagyszombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok várhatók, mint a kereplőzés, Folklór programok, a népi élet bemutatása, tánctanítás, karikázó, szilvásgombóc főzés és koncertek. Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn – Szentmise, Feltámadási körmenet, locsolkodás, tánc, fellépések, koncertek. A további napokon 3-5000 forintig vannak napijegyek, 7 éves kor alatt ingyenes a részvétel. Ide kattintva olvashatsz még a fesztiválról.

Szolnoki Palacsintafesztivál 2022 | május 20-22. | belépős

A szolnoki Palacsintafesztivál különleges programokkal készül, 3 napon át rengeteg koncert, sportprogram és gasztronómiai program várható a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt – még palacsintasütő versenyre is nevezhetünk! A koncertek miatt is megéri ellátogatni, hiszen számos neves hazai előadóval találkozhatunk, mint Azahriah, Majka & Curtis, ByeAlex és a Slepp, WellHello, a kicsiknek pedig igazi élmény lesz Halász Judit, a Kicsi Gesztenye Klub vagy a Szolnoki Szigligeti Színház – Lúdas Matyi előadása. Ide kattintva olvass többet a fesztiválról a honlapjukon.

Országos Rétes – és Gasztronómiai Fesztivál | Kiskőrös | május 20-22. | ingyenes

Az Országos Rétesfesztivál Kiskőrös Petőfi Sándor terén kerül megrendezésre, gasztronómiai programokkal és koncertekkel várják a látogatókat! A három napos rétesfesztiválon a különleges rétesek mellett a modern és a tradicionális konyha ételeit, illetve a környék borait is megkóstolhatják az érdeklődők. A Facebook eseménynél mindig elérheted az aktuális információkat.

Tatai Patara 2022 – Török Kori Történelmi Fesztivál | Tata | június 3-5.

Ez a program ugyan már a nyári hónapokra csúszik, azonban a történelmi fesztiválok szerelmeseinek remek lehetőség! A Tatai Patara Török Kori Történelmi Fesztivál igazi időutazás, megismerheted hogyan éltek elődeink a török korban, kézműves foglalkozásokon, tűzzsonglőr bemutatón, íjászversenyen, harcászati bemutatón vehetsz részt.

Autentikus csatajelenetekkel elevenítik fel ahogy gróf Pálffy Miklós hadvezér visszafoglalta a Tatai várat 1597-ben – mindezt korabeli ruhákban és korhű harci eszközökkel. A fesztivál neve az ostrom során alkalmazott „patara” haditechnikai újítás előtt tiszteleg, a patara segítségével döntötték be a várkaput is. Figyeld a honlapot a legfrissebb információkért.

A fesztiválok helyett inkább túrázni szeretsz? Múltheti blogbejegyzésünkben olyan kirándulási helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol a természet virágba borulása előtt is tavaszi élményben részesülhetsz.

Érdekesnek találtad a cikket? Tarts velünk következő blogbejegyzésünkben is!

Gyártói weboldal

No Comments

Post A Comment